900 miliona dinara za remont voznih sredstava

Bez autora
Feb 03 2011

"Železnice Srbije" narednih dana potpisaće ugovore sa deset domaćih remontnih preduzeća o remontu i proizvodnji železničkih voznih sredstava. Ugovor je vredan 900 miliona dinara, a sredstva je i ove godine obezbedila Vlada Republike Srbije. U prethodne dve godine Vlada Srbije je uložila 4,2 milijarde dinara u oživljavanje srpske vagonogradnje, pa će na ovaj način i u 2011. godini biti nastavljena tehničko-tehnološka konsolidacija srpskih železnica. Zahvaljujući ovim sredstvima biće remontovano ukupno 35 putničkih i 362 teretnih vagona, zatim četiri elektro, dva dizel i jedna dizel hidraulična lokomotiva. Na ukupno 115 lokomotiva biće zamenjeni bandaži i popravljeni osovinski sklopovi, a biće modernizovano i deset putničkih kola tipa Z 1.

900 miliona dinara za remont voznih sredstava"Železnice Srbije" narednih dana potpisaće ugovore sa deset domaćih remontnih preduzeća o remontu i proizvodnji železničkih voznih sredstava.

Ugovor je vredan 900 miliona dinara, a sredstva je i ove godine obezbedila Vlada Republike Srbije. U prethodne dve godine Vlada Srbije je uložila 4,2 milijarde dinara u oživljavanje srpske vagonogradnje, pa će na ovaj način i u 2011. godini biti nastavljena tehničko-tehnološka konsolidacija srpskih železnica.

Zahvaljujući ovim sredstvima biće remontovano ukupno 35 putničkih i 362 teretnih vagona, zatim četiri elektro, dva dizel i jedna dizel hidraulična lokomotiva. Na ukupno 115 lokomotiva biće zamenjeni bandaži i popravljeni osovinski sklopovi, a biće modernizovano i deset putničkih kola tipa Z 1.

Ugovor će biti zaključen sa Fabrikom železničkih vozila "Želvoz" iz Smedereva za opravku 35 putničkih kola, a vrednost posla je 180 miliona dinara. Niškom remonteru MIN "Vagonka" na redovnu opravku biće upućeno 125  teretnih kola, a vrednost  ugovora je 100 miliona dinara. Fabrika MIN "Lokomotiva" popraviće tri elektro i jednu dizel hidrauličnu lokomotivu, a na 90 elektro lokomotiva zameniće bandaže i popraviti osovinske sklopove. Za ovaj posao niškoj "Lokomotivi" će biti uplaćeno 150 miliona dinara. Subotičko "Bratstvo" će za potrebe srpskih železnica ove godine popraviti 100 teretnih vagona i uknjižiti 80 miliona dinara, dok će "MIP RŠV" iz Ćuprije na redovnu opravku preuzeti 52 teretna vagona, a vrednost posla je 42 miliona dinara. Za redovnu opravku 25 teretnih kola smederevskom preduzeću "Inter-mehanika" opredeljeno je 20 miliona dinara.

Takođe, posao će dobiti i Fabrika šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, koja će modernizovati 10 putničkih kola Z 1, a vrednost ovog ugovora je 180 miliona dinara. Fabrika vagona Kraljevo remontovaće 60 teretnih vagona, a vrednost posla iznosi 48 miliona dinara. Prvi put u ove poslove biće uključen i zrenjaninski "Šinvoz". Vlada Srbije je naknadno za ovog remontera opredelila sredstva od 100 miliona dinara i nakon što budu usvojene izmene Programa, srpske železnice će Upravnom odboru predložiti donošenje odluke o zaključenju ugovora i sa "Šinvozom". Planirano je da "Šinvoz" popravi dve dizel i jednu elektro lokomotivu, a da još na 25 lokomotiva zameni bandaže i popravi osovinske sklopove.

Sredstva su obezbedjena zahvaljujući programu Vlade Republike Srbije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila i oživljavanje vagonogradnje, koji je usvojene sredinom januara, nakon čega je Upravni odbor "Železnica Srbije" doneo odluke o zaključenju ugovora sa proizvođačima i remonterima šinskih vozila u Srbiji.

Ovaj vid ulaganja će kompaniji "Železnice Srbije" omogućiti da pre svega u robnom, ali i u putničkom saobraćaju uspešnije zadovolje potrebe tržišta, kao i da se u domaćoj vagonogradnji uposle kapaciteti i angažuje oko 1.600 zaposlenih.

Uz pomoć Vlade Republike Srbije, koja je u prethodne dve godine uložila po 2,1 milijarde dinara, oživljena je proizvodnja u svim domaćim remontnim preduzećima, a zahvaljujući ovim sredstvima ukupno je popravljeno skoro 1.300 teret-nih i 140 putničkih vagona. Na ovaj način Vlada Srbije omogućila je železnici da značajno popravi stanje svog voznog parka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik